Homo- en lesbisch ouderschap en genderdiversiteit in Nederland

Pedagogische en onderwijswetenschappen

12okt2018 16.00

Oratie

Op 12 oktober, de dag dat Henny Bos haar oratie houdt, is het twintig jaar geleden dat Matthew Shephard, een homoseksuele student aan de Universiteit van Wyoming, aan de ernstige verwondingen van een ‘hate crime’ overleed. Bos begint haar oratie door stil te staan bij deze tragische gebeurtenis om vervolgens te kijken naar hoe de situatie in Nederland anno 2018 is met betrekking tot de wetgeving en opvattingen rondom homoseksualiteit, homo- en lesbisch ouderschap en genderdiversiteit.

Vervolgens zet zij uiteen wat we weten over de twee onderwerpen die in haar leerstoel centraal staan: nieuwe gezinsvormen - met name gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht, en seksuele-minderheidsjongeren en gender-nonconforme jongeren.

‘Begrensde acceptatie’
Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hebben in Nederland veel juridische vrijheden. Daarnaast blijkt de groep die in het algemeen negatief is over homoseksualiteit en gelijke rechten voor homoseksuelen, in Nederland erg klein te zijn. Desondanks is er een ‘begrensde acceptatie’ met ambivalente boodschappen over homoseksualiteit en genderdiversiteit waarmee kinderen met ouders van hetzelfde geslacht en seksuele-minderheids- en gendernonconforme jongeren worden geconfronteerd. Bos stelt dat we zowel als ouders als binnen het onderwijs jongeren kunnen helpen hier op een veerkrachtige manier mee om te leren gaan. Het is volgens haar echter even zo belangrijk dat we meer kennis opdoen over de mechanismen achter de ‘begrensde acceptatie’ om interventies te ontwikkelen om deze te doorbreken.

Mw. prof. dr. H.M.W. Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth: ‘Somewhere over the rainbow’: werkelijkheid, nog steeds een droom, of iets er tussen in?.

Toegang vrij

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting