UvA realiseert 220 extra tijdelijke studentenkamers

7 juni 2018

In de zoektocht naar snelle realisatie van extra woonruimte voor internationale studenten heeft de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met recreatiepark Droompark en AM met leegstandsbeheerder Alvast afspraken gemaakt om in Spaarnwoude en in de Bijlmerbajes tijdelijk extra studentenkamers te realiseren.

Mooie kans

Het is voor studenten in Amsterdam heel lastig een betaalbare kamer te vinden. Voor internationale studenten is die situatie nog nijpender aangezien zij niet kunnen kiezen voor de optie thuisblijven wonen die Nederlandse studenten vaak nog wel hebben. Juist voor deze doelgroep betekent het nieuwe aanbod een mooie kans om een eerste start te kunnen maken op de oververhitte Amsterdamse woningmarkt.

Droompark Spaarnwoude

In het recreatiepark Droompark Spaarnwoude kunnen 100 studenten met zijn vieren een recreatiewoning delen. Het park beschikt over verschillende voorzieningen zoals een kleine buurtwinkel en een restaurant, er is zelfs een overdekt zwembad. Met OV en fiets kunnen studenten binnen een half uur Amsterdam centrum bereiken. Twee Nederlandse ‘residence assistants’ helpen de studenten om hun weg te vinden en leveren een bijdrage aan het gevoel van veiligheid en saamhorigheid.

Bijlmerbajes

In één de torens van de voormalige Bijlmerbajes worden 122 gemeubileerde studentenkamers gerealiseerd. Ook de Vrije Universiteit (VU) realiseert in de Bijlmerbajes een gelijk aantal kamers. Het gaat om individuele kamers met gemeenschappelijke doucheruimte en keuken. Ook bij deze locatie worden Nederlandse ‘residence-assistants’ ingezet naast de reguliere beheeractiviteiten van de verhuurder.

Tijdelijk aanbod

De extra kamers zijn beschikbaar vanaf het eerste semester van het collegejaar 2018 – 2019 en komen bovenop het al bestaande aanbod. Zo wordt voorkomen dat studenten in hun zoektocht naar een kamer buiten de boot vallen. Vanaf september zijn ook de tijdelijke studentenkamers in Oudemanhuispoort klaar die voor een periode van drie jaar worden verhuurd.

Zowel Droompark als Bijlmerbajes worden tijdelijk, voor de duur van het eerste semester van het collegejaar 2018/2019 aangeboden. Daarna vinden studenten via Studentservices hun weg naar alternatieve kamers. Na het eerste jaar in Nederland moeten internationale studenten zelf hun weg vinden op de woningmarkt.

Toewijzing

De kamers worden aangeboden bovenop het reguliere aanbod aan kamers. De verdeling van de kamers vindt plaats door Student Service van UvA/HvA.

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling