UvA-hoogleraar ontvangt prestigieuze Deutsch-Französische Parlamentspreis

20 november 2013

Nicole Colin ontvangt vandaag in Parijs als eerste hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam (UvA) de Deutsch-Französische Parlamentspreis. Ze krijgt deze prijs voor haar bijna 800 pagina’s tellende studie over de Duitse dramatiek in het Franse theater. De Deutsch-Französische Parlamentspreis wordt overhandigd door de voorzitter van de Duitse Bondsdag, Norbert Lammert, en de voorzitter van Assemblée nationale, Claude Bartolone. Er is een bedrag van 10.000 euro aan verbonden.

Colin toont in haar studie met de titel 'Deutsche Dramatik im französischen Theater nach 1945. Künstlerisches Selbstverständnis im Kulturtransfer' aan, dat de Duitstalige dramatiek een geheel eigen positie binnen het Franse theater inneemt en hierdoor invloed heeft op het hele Franse theater. De Duitse toneeltraditie is de basis van het théâtre public dat in de jaren zestig ontstond.

De Duitse Bondsdag en de Assemblée nationale vergeven de Duits-Franse Parlementspreis sinds 2004 om de twee jaar voor wetenschappelijke publicaties die bijdragen aan de wederzijdse kennis van beide landen. Duitse en Franse staatsburgers komen voor deze prijs in aanmerking. De prijs werd in het leven geroepen ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van het Élyséeverdrag. De Franse winnaar is dit jaar Nicolas Beaupré met 'Das Trauma des Ersten Weltkriegs von 1918 bis 1933'.

Over Nicole Colin

Sinds 2009 is Colin verbonden aan het Duitsland Instituut bij de UvA. Ze promoveerde in 1993 in de wijsbegeerte aan de Universiteit van Wuppertal, was van 2001 tot 2006 verbonden aan de Sorbonne Nouvelle in Parijs en daarna tot 2009 aan de Universiteit Bielefeld. In februari 2010 habiliteerde Colin aan diezelfde universiteit. In 2012 is zij benoemd tot hoogleraar Duitse literatuurwetenschap en cultuur van de moderne tijd aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting