In memoriam Rob Erenstein

12 juli 2017

Op 1 juli is emeritus hoogleraar Rob Erenstein overleden. Na zijn studie Nederlands en dramaturgie begon Erenstein in 1969 als wetenschappelijk medewerker bij de vakgroep Theaterwetenschap van de UvA. In 1997 werd Erenstein aangesteld als hoogleraar Theaterwetenschap tot zijn emeritaat in 2004.

Eren­stein was van mening dat de weten­schapper zich maatschappe­lijk moest manifesteren en zelf gaf hij het goede voorbeeld. Zijn brede inzet voor het theater was niet onopgemerkt gebleven. In april 2004 ontving hij daarvoor een koninklijke onderschei­ding.

Als wetenschapper heeft Rob Erenstein zich altijd laten leiden door zijn eigen, nimmer aflatende nieuwsgierigheid. Van ieder theateronderwerp wilde hij steevast meer weten dan erover be­kend was en met graagte deed hij vervolgens verslag van zijn 'onderzoekstochten', in de literatuur of op locatie. Hij was ook een begenadigd verteller die in zijn colleges de wereld van Oedipus of Hamlet voor studenten tot leven wist te brengen.

Rob Eren­stein publiceerde over uit­eenlopende onder­werpen als de Italiaanse pastorale, de commedia dell'arte, middeleeuws theater, theatericonografie en over een scala aan onderwerpen die gerelateerd zijn aan de geschiedenis van het Nederlands theater. Zijn magnum opus is Een Theatergeschiedenis der Nederlanden uit 1996, waarover hij de redactie voerde.

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen