Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

We lezen elke dag het nieuws over de grote politieke crises van onze tijd en hun uitwerking in de Europese context. Ze houden niet alleen politici bezig maar ons allemaal: de wereldwijde toename van het aantal vluchtelingen en ontheemden, de financiële crisis, de opkomst van populismen, het democratisch tekort binnen de EU. In deze cursus willen we cursisten laten kennismaken met een brede geesteswetenschappelijke benadering van deze crises, met als zwaartepunt de discussies in de politieke filosofie en ethiek over de crisis rondom de vluchtelingen in en onderweg naar Europa.

Detail Summary
Datum Start 6 februari 2018 Eind 20 maart 2018

In deze cursus komen de volgende vragen aan bod: Moeten we de grenzen van Europa en de westerse wereld openen of zijn er rechtvaardigingen voor (gedeeltelijk) gesloten grenzen? Wat zijn eigenlijk de ‘grenzen’ van Europa en waar manifesteren ze zich? Wat houdt het volgens het Vluchtelingenverdrag in om vluchteling te zijn en hoe verandert dat begrip in het heden? Wat gebeurt er als we in termen van ‘crisis’ spreken met de beeldvorming rond een bepaalde problematiek? Hoe ‘maken’ we een crisis? Wat heeft Europa met ‘rechtvaardigheid’ en/of met liberale democratie te maken? We zullen teksten lezen over de ethiek van migratie, het begrip van de ‘vluchteling’, de grenzen van Europa.

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • Data: 6 februari - 20 maart 2018
  • Tijd: dinsdagen 12.00 - 15.00 uur
  • Aantal colleges: 7
  • Locatie: Oudemanhuispoort C0.17
  • Prijs: 160 / 144 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Werkcolleges
Semester/blok Semester 2, blok 1
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal

Selectie van artikelen over de ethiek van migratie, over grenzen en hun geschiedenis, over de (intellectuele) geschiedenis van beeldvorming over Europa in relatie tot liberale democratie.

Verplicht aan te schaffen:Voorbij Fort Europa, een nieuwe visie op migratie. Henk van Houtum en Leo Lucassen. Uitgeverij Atlas, Amsterdam, 2016

Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum Het college is vol.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw inschrijfbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).  

Betaling

Het cursusgeld wordt voor aanvang van het Open UvA-College van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Ook toehoorders mogen gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.

Handige links

Studiegids

Rooster

Veelgestelde vragen over Blackboard