Internationaal en Europees belastingrecht (Fiscaal recht)

Internationaal en Europees belastingrecht is een track binnen de master Fiscaal recht. De combinatie van belastingrecht en toenemende grensoverschrijdende activiteiten levert voortdurend nieuwe vraagstukken en complexiteiten op.In de concurrentiestrijd om de werkgelegenheid die multinationals kunnen creëren, maken overheden met fiscale wet- en regelgeving ‘tax planning’ mogelijk. De vraag of bijvoorbeeld Nederland een belastingparadijs is, keert regelmatig terug in de media, maar is niet eenduidig te beantwoorden.

Om de verschillende factoren te begrijpen die invloed hebben op belastingverdragen, het vestigingsbeleid van bedrijven en fiscale transacties tussen aan elkaar gelieerde organisaties, is deze mastertrack je beste keuze. Je krijgt goed inzicht in de samenhang tussen het belastingrecht en andere disciplines, je leert regels van het fiscale strafrecht en het bestuursprocesrecht toepassen en je gaat diep in op de belastingheffing aan concerns.

Invloed van EU-recht

Een ander thema in deze mastertrack is de onontkoombare invloed van het EU-recht op ons nationale belastingrecht. Dit thema wordt grondig verkend, vooral wat betreft de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting. Behalve aan de klassieke verdragsvrijheden besteden we ook aandacht aan EU-richtlijnen en het leerstuk van staatssteun.

Colleges worden gegeven door docenten die ook werkzaam zijn in de praktijk. We bieden een breed studieprogramma en hebben een eigen, internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum, het Amsterdam Centre for Tax Law.

Masterstudenten FdR

De inhoud van de opleiding

Tijdens deze mastertrack ga je je verdiepen in internationaal en Europees belastingrecht en de actuele ontwikkelingen. Na het behalen van je mastertitel Fiscaal recht heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt.

Kenmerken van de opleiding aan de UvA:

  • de docenten komen uit veel verschillende beroepsgroepen. Denk aan rechters, fiscalisten van grote en kleine belastingadvieskantoren, belastinginspecteurs en onderzoekers.
  • we hebben een nauw samenwerkingsverband met het Amsterdam Centre for Tax Law, waardoor je toegang hebt tot conferenties, seminars, cursussen en andere activiteiten om je studie te verrijken.
  • de opleiding kan in voltijd of in deeltijd worden gevolgd.
  • de specialisatie is zowel relevant voor juristen met een aantal jaar werkervaring als (fiscaal) rechtenstudenten die direct doorgaan na het behalen van hun bachelortitel.

Het (internationale) belastingrecht is aan verandering onderhevig, wat het vakgebied levendig maakt. De voortdurende ontwikkelingen zijn een integraal onderdeel van de studie.

Voor het volledige vakkenoverzicht kun je het studieschema raadplegen.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Ben je geïnteresseerd in de fiscale wet- en regelgeving? Houd je als vanzelf internationale en Europese ontwikkelingen bij en vind je goede arbeidsvooruitzichten belangrijk? Schrijf je dan in. De mastertrack Internationaal en Europees belastingrecht is direct toegankelijk voor studenten met een universitair bachelordiploma van de UvA of van een van andere Nederlandse universiteit.

Werkende juristen

Ben je al werkzaam als jurist met tenminste een afgerond universitair juridisch diploma en ben je geïnteresseerd in na- of bijscholing? Ook dan heb je direct toegang tot de masteropleiding. Je kunt starten in september of februari en je kunt de studie ook in deeltijd volgen. Kijk voor meer informatie over de procedure op: Toelating en inschrijving.

Carrièremogelijkheden

Fiscalisten met als specialisatie Internationaal en Europees belastingrecht komen in het algemeen heel snel aan de slag en de doorgroeiperspectieven zijn (zowel qua functie als salaris) uitstekend. Met het diploma Fiscaal recht op zak ben je gekwalificeerd voor toelating tot de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Functies bij belastingadvieskantoren, de belastingdienst, de overheid, het bedrijfsleven, het bank- en verzekeringswezen en de rechterlijke macht behoren allemaal tot de mogelijkheden. Daarnaast hebben veel grote advocatenkantoren tegenwoordig een fiscale discipline, dus ook hier liggen prima kansen.

Lees meer over je carrièreperspectieven

Kerngegevens


Diploma
LLM Fiscaal recht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, september
CROHO-code
66827

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid