Kijk de UvA December 2017

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Top-chemicus Moniek Tromp wil meer vrouwen in de wetenschap

Chemicus Moniek Tromp won de wetenschappelijke NWO Athenaprijs vanwege haar inzet voor gendergelijkheid in de wetenschap. Volgens Tromp zijn vooral rolmodellen voor vrouwelijke studenten belangrijk voor doorstroming in de wetenschap. Ze vertelt erover bij BNR.

Lucas Ellerbroek API

Hoe vind je een Alien?

Er is een wetenschappelijke formule waarmee we kunnen berekenen óf en zo ja, hoevéél aliens er zijn. Echt waar. Lucas Ellerbroek legt 'm uit bij de Universiteit van Nederland.

vuurwerk

Vuurwerk

Hoe ontstaat een harde knal? Hoe komt er kleur in vuurwerk? En hoe kan vuurwerk zo hoog komen? Wetenschappers van de UvA leggen het uit in Het Klokhuis

zuivelschap-in-supermarkt

'Vakbonden hebben een punt'

Rond Pasen was er een staking bij die Jumbo in Woerden. De supermarkt heeft vervolgens uitzendkrachten op die afdeling ingezet, waar de werknemers het werk hadden neergelegd. Volgens de vakbonden mag dit niet, want dan kom je aan het stakingsrecht. Jumbo spreekt de claim tegen. Volgens Niels Jansen, onderzoeker op het gebied van CAO-recht aan de Universiteit van Amsterdam, hebben de vakbonden in dit geval echter wel een punt vertelt hij bij BNR.

Jacqueline Borsje

'Traditie is onze bagage'

Als kenner van middeleeuwse Ierse teksten kan Jacqueline Borsje genoeg afdingen op de herleving van Keltische spiritualiteit die sinds de jaren negentig gaande is. Maar de keltologe en religiewetenschapster voelt daar weinig voor vertelt ze in het magazine Volzin. 'Natuurlijk moet je kritisch zijn, maar als mensen nieuwe visioenen proberen te scheppen en zich daardoor laten inspireren, hoef je die niet te vernietigen.'

Wiers

Waar rook is: de macht van de tabaksindustrie

In een nieuw Radar Extra-tweeluik licht Antoinette Hertsenberg een stukje op van het rookgordijn dat om de tabaksindustrie heen hangt. Ontwikkelingspsychologen Reinout Wiers en Helle Larsen vertellen over hun onderzoeksproject dat gericht is op het stoppen met roken van jongeren.

Wat als we stoppen met leeftijdsgrenzen?

Auto rijden, stemmen, alcohol kopen, film kijken. We hebben er harde leeftijdsgrenzen voor bedacht. Hersenonderzoekers en ontwikkelingspsychologen komen die harde grenzen in hun onderzoek totaal niet tegen. En regelmatig scoren twaalfjarigen volwassener dan mensen van vijfentwintig. Ontwikkelingspsycholoog Maartje Raijmakers is te gast in de uitzending van het BNR-programma De Nieuwe Wereld. 

C. Schaffner

De dreiging van quantumcomputers

En de noodzaak van resistente encryptie

Tweakers sprak met UvA-wetenschapper Christian Schaffner, universitair docent op het gebied van cryptografie, over de komst van quantumcomputers en de gevolgen voor huidige vormen van encryptie. Schaffner oudt zich bezig met zowel de 'aanvallende' als de 'verdedigende' kant van quantumcryptografie. Op de vraag of het nog onzeker is of quantumcomputers eraan komen en of ze een bedreiging voor encryptie vormen, antwoordt hij dat de wetenschappelijke consensus inmiddels wel is dat er iets moet gebeuren. 

Paul Aarts - AISSR

De impact van Trumps Jeruzalem-besluit

In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws van Nu.nl wordt in een kwartier over het belangrijkste nieuws van nu en het nieuws van de dag besproken. In deze aflevering praat Nu.nl met: Paul Aarts, hoogleraar internationale betrekkingen bij de Universiteit van Amsterdam over het Jeruzalem-besluit 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

4 januari 2018