Kijk de UvA

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

man in handboeien geslagen

'Ontvoeringen niet alleen gepleegd door type Holleeder'

Jaap Knotter is al jarenlang dusdanig gefascineerd door ontvoeringen dat hij er op promoveerde. In 'RTL Late Night' vertelt hij over de veertig Nederlandse kidnappers en gijzelnemers die hij interviewde: van doorgewinterde criminelen tot 'onervaren' ouders die impulsief hun kind meenemen.

Ramses Shaffy

De wereld van Ramses 

Hans van Keulen, conservator van Bijzondere Collecties, vertelt bij Omroep Max over enkele bijzondere items van Ramses Shaffy. Bij de Bijzondere Collecties is van 7 maart t/m 1 juni ‘Ramses Shaffy, de tentoonstelling’ te zien.

P.W.H. Aarts

De gruwelijke daden van Muammar Kadhafi

Politicoloog en Libië-kenner Paul Aarts vertelt op Radio 1 over de documentaire 'Mad Dog' uit, over de gruwelijke daden van Muammar Kadhafi. 'Mad Dog' is op 18 februari 2014 om 23.00 uur te zien bij VPRO's 2Doc, op Nederland 2.

mw. prof. dr. Liesbeth Zegveld, medewerker FdR, hoogleraar War Reparations

Op het raakvlak van wetenschap en advocatuur

Op Radio 1 een diepte-interview met advocaat en hoogleraar War reparations Liesbeth Zegveld. Zij is geregeld in het nieuws door de grote zaken waarmee ze zich bezighoudt.

Anne de Jong

De wereld op de barricaden

Politicoloog Anne de Jong vertelt in ‘NOS op 3' over de golfbeweging van protesten, die momenteel gaande is. Het aantal protesten is sinds 2008 toegenomen, voorbeelden zijn de Arabische Lente, Occupy en de recente protesten in Kiev, Oekraïne. Hoe is deze protestgolf te verklaren?

Jeroen Oerlemans

Het huppeltje van Beatrix

Zaterdag 1 februari wordt het bedankfeest voor prinses Beatrix gehouden. In 'De wereld draait door' blikt Neerlandicus Herman Pleij terug op haar regeerperiode en hoe het 'huppeltje van Beatrix' het imago van het koningshuis redde.

Gebarentaal

Gebaren bij 40 graden onder nul

De gebarentaal van dove Inuit wordt door minder dan 40 mensen gebruikt en is daardoor een bedreigde taal. Promovenda Joke Schuit trotseerde de barre weersomstandigheden van Noord-Canada en legde deze bijzondere gebarentaal vast voor het nageslacht en de wetenschap. Ze legt in ‘Hoe?Zo!’ uit hoe ze te werk ging. Schuit promoveert op 24 januari op het onderwerp.

C.E. du Perron

Steeds meer studenten in programma voor uitblinkers

Binnen vijf jaar hebben zich al 12.000 excellente studenten aangemeld voor het Sirius Programma. Edgar du Perron en rechtenstudent Mirthe Jiwa vertellen in ‘Toekomstmakers’ hoe het programma in de praktijk uitpakt.

Helias Andriessen

Meubilair maken van bioplastic

In het lab van het HIMS-instituut werken de gepassioneerde hoogleraren Scheikunde Albert Alberts en Gadi Rothenberg en onderzoeker Helias Andriessen aan een revolutionair product: bioplastics van planten. In ‘Kassa Groen’ leggen de chemici uit waarom dit product, dat per toeval werd ontdekt, de toekomst heeft.

Bram Belloni

Nederland aanwezig bij vredesoverleg over Syrië

Naast de supermachten zit ook Nederland woensdag aan tafel bij de grote internationale vredesconferentie over de burgeroorlog in Syrië. Waarom is juist Nederland hierbij aanwezig? Politicoloog Paul Aarts licht het toe in ‘EditieNL’.

-

'Breaking Bad' in Nederland?

In 'Radio EenVandaag' een gesprek met drugsonderzoeker Ton Nabben, over de toename van de productie van XTC, speed en andere synthetische drugs in Nederland.

Roel Beetsma

Gaswinning in Groningen

Op BNR Nieuwsradio aandacht voor de plannen om gaswinning in Groningen te verminderen. Of de gederfde gasinkomsten ook noodgedwongen leiden tot verdere bezuinigingsmaatregelen is volgens Roel Beetsma, hoogleraar macro-economie, de vraag.

T.W.G. van der Meer

Het Nederlandse onbehagen over de EU

Uit een enquête in opdracht van 'Nieuwsuur' zou blijken dat onder Nederlanders een eurosceptische gevoel bestaat. Is dit het geval? Politicoloog Tom van der Meer geeft aan dat de meerderheid van de Nederlanders nog tevreden is met het Europese lidmaatschap.

A.M. Surmatz

Animositeit tussen Zweden en Noorwegen

De Zweedse koning weigert 200-jarige herdenking van de grondwet van Noorwegen mee te vieren. Het is het zoveelste relletje tussen de twee eens zo broederlijk verenigde buurlanden. Astrid Surmatz, universitair docent Scandinavische letterkunde en Zweeds, vertelt op Radio 1 over de animositeit tussen de twee landen. 

Harm Krugers

Jaar van het brein 

2014 is het jaar van het brein. Voor 'Studio MAX Live' reden om eens wat dieper in te gaan op de geheimen van het brein. Neurobioloog Harm Krugers vertelt uitvoerig over de ontwikkeling en werking van hersencellen en wat er met het brein gebeurt bij bijvoorbeeld stress.

Erella Grassiani

Een bewogen week voor Israël

De NTR blikt met antropoloog Erella Grassiani terug op een bewogen week voor Israël: voetbalclub Vitesse nam de Israëlische speler Dan Mori niet mee op trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten, pensioenfonds PGGM stopte met beleggingen in Israëlische banken en er ontstond ophef over de antisemitische grappen van de Franse cabaretier Dieudonné.

mw. prof. dr. Evelien Dekker, medewerker AMC, hoogleraar Gastro-Intestinale Oncologie, in het bijzonder screening en diagnostiek van colorectaal carcinoom

Nieuw bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Het RIVM start een nieuw bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Iedere Nederlander tussen de 55 en 75 jaar krijgt hiervoor een ontlastingstest in de brievenbus. Evelien Dekker, hoogleraar Gastro-Intestinale Oncologie, praat in ‘De kennis van nu’ over de werking en gevolgen van de test. 

Marcel Vonk

Is tijdreizen mogelijk?

Zal het ooit mogelijk zijn om door de tijd te reizen? Natuurkundige Marcel Vonk legt uit dat reizen naar de toekomst misschien ooit kan, maar dat reizen naar het verleden toch echt onmogelijk is.

Mevr. dr. Jet Bussemaker, CvB UvA-HvA

MOOCs zijn de toekomst

Zijn MOOCs, oftewel 'Massive Online Open Courses', de toekomst van het onderwijs? Jet Bussemaker praat over deze digitale ontwikkeling in het onderwijs in ‘De wereld draait door’.

Van den vos Reynaerde

De Nederlandse taal in de middeleeuwen

Neerlandicus Herman Pleij praat in 'De wereld draait door' mee over de nieuwe app Vogala. De applicatie laat horen hoe het Nederlands in de middeleeuwen klonk, zoals van de verhalen Van den vos Reynaerde en Lanseloet van Denemerken.

C.K.W. de Dreu

Het nut van 'Utopia'

Realitysoaps leidden vaak tot geruzie tussen de deelnemers en oeverloos geneuzel. Komt daar met de komst van het nieuwe realityprogramma 'Utopia' verandering in? Psycholoog Carsten de Dreu licht toe in hoeverre het programma als een psychologisch experiment beschouwd kan worden.

Damiaan Denys

De ontwikkeling van Deep Brain Stimulation

Psychiater Damiaan Denys leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Deep Brain Stimulation, het behandelen van psychiatrische stoornissen door middel van elektroden in de hersenen. In ‘De kennis van nu’ vertelt Denys over deze behandelmethode en over hoe hij zijn werk als psychiater combineert met filosofie en theatermaken.

Beveiligingscamera_Flickr_CreativeCommons_David Panevin_3062128199.jpg

Wetenschappers spreken zich uit tegen macht van inlichtingendiensten

Vier UvA-wetenschappers stelden een verklaring op om zich uit te spreken tegen grootschalige dataverzameling door inlichtingendiensten. Op Radio 1 leggen twee van de academici, Frederik Zuiderveen Borgesius en Nico van Eijk, de noodzaak uit van deze petitie die inmiddels door ruim 400 wetenschappers uit 28 verschillende landen werd ondertekend.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

5 juni 2014