Kijk de UvA

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Prof dr. Jef Huisman

Invloed van klimaatverandering op het leven in de zee

Aquatisch microbioloog Jef Huisman vertelt in ‘BNR Duurzaam’ wat gevolgen zijn van klimaatverandering voor het leven in de zee. Aanleiding is het pas verschenen klimaatrapport van de VN-klimaatpanel IPCC.

Axel Hagedorn

Mr. van de week

Advocaat Axel Hagedorn werd door 'Mr.' uitgeroepen tot 'Mr. van de week'. Op de website voor juristen een interview met Hagedorn, die onlangs werd benoemd tot bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen.

P. Grosso

Duurzaam datacenter op Science Park

Informaticus Paola Grosso vertelt bij ‘NOS op 3’ over de explosie van data en de belasting die dit voor datacentra meebrengt. Het datacenter op het Science Park biedt een duurzame oplossing voor dit probleem.

Jan van Maarseveen

De wonderen van water

Scheikundige Jan van Maarsseveen geeft college bij de 'Universiteit van Nederland’ en legt onder meer uit waarom water zo bijzonder is en waarom deze stof chemici nog steeds voor een raadsel stelt.

fries-verzetsmuseum-leeuwarden

Oorlogsmusea populairder dan ooit

NIOD-historicus Erik Somers promoveert bij de UvA op het onderwerp oorlogsmusea en vertelt bij ‘De Kennis van Nu’ over zijn onderzoek. Waarom zijn de musea, 70 jaar na de bedrijving, nog razend populair?

S.L. de Lange

Wilders heeft nog genoeg Europese vrienden

Door ophef rondom de Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders daalde de PVV meteen 5 zetels in de peilingen. Politicologe Sarah de Lange vertelt op Radio 1 dat buitenlandse partijen de uitspraken van Wilders juist hebben toegejuicht.

G.A. Moerman

Als een kip zonder kop

Socioloog Gerben Moerman geeft college bij de ‘Universiteit van Nederland’. Hij spreekt onder meer over de Amsterdamse fietser, die als een kip zonder kop door het drukke verkeer manoeuvreert en het toch voor elkaar krijgt om dagelijks heelhuids weer thuis te komen.

Baby star

Nieuw bewijs voor oerknal

Onderzoekers hebben een belangrijke ontdekking gedaan die de theorie van de Big Bang onderschrijft. Theoretisch-fysicus Jan Pieter van der Schaar en sterrenkundige Ralph Wijers leggen in ‘RTL Nieuws’ uit hoe spectaculair het bewijs is.

A. Hakhverdian

Kiezers naar de stembus lokken

De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is altijd vrij laag. Allerhande initiatieven worden ondernomen om kiezers toch naar de stembus te lokken. Politicoloog Armèn Hakhverdian is tegenstander van deze praktijk en legt in 'EenVandaag' uit waarom.

Geheime witwaspraktijken Fred Teeven

De huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, heeft in 2000 als officier van justitie een opmerkelijke deal gesloten met een drugcrimineel. Jaap Zwemmer, emeritus hoogleraar belastingrecht, reageert op het nieuws in ‘Nieuwsuur’.

Jeroen Oerlemans

VN-Veiligheidsraad mede-verantwoordelijk voor ellende Syrië

Yvonne Donders, hoogleraar International Human Rights, reageert bij 'EenVandaag' op onderzoek van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Uit het onderzoek zou blijken dat de VN-Veiligheidsraad niets heeft gedaan om de mensenrechtenschendingen in Syrië een halt toe te roepen.

dhr. prof. dr. Maurice Aalders, medewerker AMC, hoogleraar Forensische Biofysica

Het geheim van Sherlock Holmes

Hoe ontdekte de politie in 1887 dat moorden op te lossen zijn met wetenschap? Maurice Aalders, hoogleraar Forensische Biofysica, legt het uit bij de 'Universiteit van Nederland'.

R. van Es

De wetenschap achter televisieserie 'The Wire'

De serie 'The Wire' levert genoeg studiemateriaal op voor een open collegedag aan de UvA. Docent Rob van Es geeft uitleg bij 'RTL Boulevard'.

Jan van Maarseveen

Welk zoetje is het lekkerst?

Wie niet teveel suiker wil eten gebruikt een zoetje in de koffie of thee. Welk zoetje smaakt het best? En waar zijn de zoetjes van gemaakt? Chemicus Jan van Maarseveen legt het uit in ‘Kassa’.

wer er

Over taal

Waarom is de ene taal succesvol en sterft de andere uit? Abram de Swaan, universiteitshoogleraar Sociale wetenschap, gaat in op deze en andere taalkwesties bij de 'Universiteit van Nederland'.

Oekraïne vlag

Oekraïense situatie op scherp

De situatie in Oekraïne staat op scherp nu Russische troepen de Krim zijn binnengetrokken. Christ Klep, militair historicus, bespreekt in 'Pauw en Witteman' de verschillende scenario's voor het conflict.

Geschiedenis van Zuid-Holland

Archeoloog in eigen tuin

Archeoloog Wim Hupperetz, archeoloog en directeur van het Allard Pierson Museum, vertelt op AT5 over het nieuwe project ‘ArcheoHotspots’: een initiatief van het museum waarbij iedere Amsterdammer zijn archeologische vondsten kan laten beoordelen door deskundigen.

7 april 2014