Kijk de UvA maart 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Theo Gevers

Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision aan het Informatics Institute, is te zien in een internationale documentaire over het gebruik van nieuwe technologie op het gebied van het ontcijferen van (onbewust) menselijk gedrag.

Bram Belloni

Opmars Houthi's in Jemen niet te stuiten

De greep van de moslim-fundamentalistische Houthi-rebellen op Jemen groeit. President Abd-Rabbu Mansour Hadi zou op de vlucht zijn geslagen, nu Houthi-rebellen de havenstad Aden naderen. Paul Aarts bespreekt dit in Nieuwsuur.

Onrust in Jemen - Radio Een Vandaag

De strijd tussen de regeringstroepen en de rebellen lijkt een grensoverschrijdend conflict te worden. Heeft onrust in Jemen ook gevolgen voor ons hier in het Westen? Radio Een vraagt het aan Paul Aarts. 

Jan van Maarseveen

Kan je binnen 'no-time' een kalkoen bereiden?

Chemicus Jan van Maarseveen laat bij Proefkonijnen zien hoe je in no-time een kalkoen kan bereiden door te sublimeren. 

Sebastiaan de Vet

Mars gaat steeds meer op de aarde lijken

Niet alleen de aarde, ook Mars heeft een poollicht. Mars is daarmee de vierde planeet met aurora's. Net als op aarde heeft de zon ook veel invloed op de atmosfeer, zegt planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet bij BNR nieuwsradio.

Barbara Baarsma

De mooiste formules

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Albert Einstein zijn Algemene Relativiteitstheorie openbaarde, E = mc2. Aan tafel bij DWDD een aantal hoogleraren, waaronder Barbara Baarsma, die vertellen wat hun favoriete formule is.

Theo Gevers

Print je eigen huis

Aan een gracht in het Noorden van Amsterdam wordt een traditioneel grachtenpand gebouwd met enkel het gebruik van een 3D printer. Informaticus Theo Gevers vertelt hier over op BBC World Service Radio.   

Frank Takken

De vijanden van de plant

Planten proberen zich op alle mogelijke manieren tegen aanvallers te verdedigen. Maar indringers veranderen voortdurend van aanvalstechniek. Hoe verloopt deze wapenwedloop tussen plant en vijand? Dit bespreekt plantenpatholoog Frank Takken bij RadioSwammerdam. 

Rens-Bod

Kleine talen worden samengevoegd op Universiteiten 

Kleine talen op Universiteiten krijgen zeer weinig aanmeldingen, daarom worden kleine talen als Spaans en Portugees samengevoegd. Rens Bod van de UvA is het hier niet mee eens, laat hij weten in het NOS Achtuurjournaal. Universiteiten mogen hun interesse niet laten bepalen door de interesse van de eerstejaars. 

Mw. prof. dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter College van Bestuur UvA-HvA

Bezetting Maagdenhuis: gesprek met Louise Gunning

Het college van bestuur van de UvA belooft de studenten meer inspraak en openheid binnen de universiteit. In Radio EenVandaag een gesprek met de voorzitter van het college van bestuur: Louise Gunning.  

L. Duits

Demonstraties universiteit voorbode voor andere sectoren

Linda Duits, docent UvA, vertelt aan BNR dat zij hoopt dat de politiek en de pers er nog even bij blijven. "Het grootste probleem is nog steeds dat studenten en docenten geen zeggenschap hebben over wat er gebeurt. De druk moet er op blijven. Daar helpt de pers bij."

De deuren en de brief; update vanuit het Maagdenhuis

 Vandaag gebeurde er weer veel in het Maagdenhuis. Zo bleek vanmorgen dat de deuren van de bestuurskamers ingebroken waren. Daniël Rommens van Folia was er als eerste bij. Ook Yasha Lange, de woordvoerder van de UvA schoof aan om de beweegredenen van het CvB toe te lichten. 

Michel Haring

Steeds meer patenten op gewone groenten

Het aantal patenten op gewone groenten neemt toe. De 10 grootste groentezaadbedrijven ter wereld hebben 19 patenten op natuurlijke eigenschappen van groenten, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Volgen prof. M. Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, zijn dit “gevaarlijke patenten”.  

Sander Klous

Sherlock Holmes aan de big data

In 2025 zijn ruim 5 miljard mensen online met elkaar verbonden en zij laten ontelbaar digitale sporen na. Sander Duivestein, trendwatcher en Sander Klous en hoogleraar Big Data aan de UvA bespreken deze digitale klanteninformatie voor BNR. 

-

Nederlands 'Utomik' wil Spotify voor games worden

Mogelijk gebruiken we straks 'Utomik' voor het spelen van games. Dit Eindhovense bedrijf heeft een nieuw platform ontwikkeld voor de pc waar je voor 10 euro per maand onbeperkt spellen kunt spelen. Dit initiatief is vrij uniek, stelt David Nieborg, game-onderzoeker aan de UvA, aan de NOS. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

7 april 2015