Kijk de UvA Maart 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Miranda de Meijer

Steeds meer mensen dwingen vervolging af via rechtbank

Als het Openbaar Ministerie er voor kiest iemand niet te vervolgen, kan de burger alsnog vervolging proberen af te dwingen via een artikel 12 procedure. Dat gebeurt steeds vaker. Rechtsgeleerden wilden weten hoe het OM met die procedure en klachten omgaat en deden een onderzoek. Bijzonder hoogleraar Miranda de Meijer, een van de onderzoekers, vertelt hierover in een interview met BNR.

Wat als je collega's je concurrenten zijn

In een team moet je kunnen samenwerken met je collega's. Maar vroeg of laat worden ze ook je concurrenten. Dat kan de samenwerking in de weg zitten. Promovendus politieke sociologie Josien Arts praat met Mark Beekhuis van BNR onder meer over haar column 'collega's zijn geen concurrenten'.

Zuiderveen-Borgesius, Frederik, FdR, Informatierecht

Het duurde even maar Mark Zuckerberg heeft nu toch gereageerd op het schandaal met de privégegevens van 50 miljoen Amerikanen die in handen kwamen van databedrijf Cambridge Activity. Gaat dit schandaal scheuren geven in Facebook of is het bedrijf te groot om te kunnen falen? Heeft dit gevolgen voor de positie van Zuckerberg? En kan Facebook iets verweten worden of hebben wij dit met zijn allen gecreëerd? Frederik Zuiderveen Borgesius, onderzoeker aan Instituut voor Informatierecht beantwoordt samen met analist Jos Versteeg en journalist Peter Olsthoorn vragen van luisteraars.

Tom van der Meer, hoogleraar FMG, Politicologie, i.h.b. Legitimiteit, Ingelijkheid en Burgerschap

Na de verkiezingen

Nooit eerder deden de lokale partijen het zo goed bij gemeenteraadsverkiezingen. Hoogleraar politicologie Tom van der Meer, historicus Geerten Waling en VVD-prominent Hans Wiegel gaan op zoek naar de aantrekkingskracht van die lokale partijen. Ze analyseren dieper achterliggende trends en onderstromen en de problemen van de traditionele partijen. Maar ook: waarom scoren juist Denk en GroenLinks zo goed? Het trio bespreekt ook uitvoerig de gevolgen van de tegenstem voor de inlichtingenwet en het (mogelijke) afscheid van het referendum.

Roy Sijbom

'Ideeën van de werkvloer cruciaal voor innovatie'

Als je als werknemer overloopt van de goede ideeën, mag je hopen dat je baas niet al te competitief is ingesteld. Dat is namelijk nét de groep leidinggevenden die minder open staat voor aangedragen creatieve ideeën, omdat ze die al gauw als bedreigend zien voor hun eigen positie, zegt universitair docent Roy Sijbom van de UvA bij BNR.

LAb

Wat is het geheim van slijm?

Slijm maken is onder kinderen een rage waar maar geen einde aan lijkt te komen. Het Jeugdjournaal kwam langs op het Science Park en ging in het lab aan de slag met UvA-masterstudent & scheikundevlogger Rick Broers.

Reijmersdal - E - A - van

Vloggers zijn de nieuwe popsterren: 'Maar kinderen zien verborgen reclames vaak niet'

Dat kinderen beïnvloed worden, is niet nieuw, weet ook Eva van Reijmersdal. Ze is universitair hoofddocent communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. 'Vroeger had je popmuzikanten en fotomodellen waar kinderen op wilden lijken, nu hebben vloggers en YouTubbers dezelfde status', vertelt ze bij RTL Nieuws.

-

Hoe wrijvingsweerstand werkt, weten we al sinds Leonardo Da Vinci. Nu weten we ook waarom.

Als je een voorwerp over een ander voorwerp glijdt, dan hangt de weerstand af van de druk: duw je ze twee keer zo hard tegen elkaar aan, dan is de weerstand ook twee keer zo hoog. Dat wisten we. Maar na 500 jaar is nu ook bekend waarom dat is. Onderzoeker Bart Weber vertelt hierover in gesprek met BNR.

dhr. prof. dr. Jan van Maarseveen, hoogleraar FNWI

Wordt je huis vet door kaarsen?

Als je veel kaarsen brandt, krijg je dan een heel vet huis? QmusicNL vroeg het UvA-chemicus Jan van Maarseveen.

Niet de grote grazers, maar prehistorische mens maakte de open vlakten - die brandde de boel plat

De Nederlandse oernatuur werd niet kaalgevreten door grote grazers, maar platgebrand door prehistorische jagers-verzamelaars. Tot die opmerkelijke conclusie komen Amsterdamse en Wageningse onderzoekers na analyse van bodemmonsters bij het Laarder Wasmeer, even buiten Hilversum. Waarschijnlijk stak men de oerbossen in brand om wild naar het jonge nieuwe groen te lokken en vooral hazelaars de ruimte te geven, zegt onderzoeksleider en UvA-hoogleraar fysische geografie Jan Sevink.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

3 april 2018