Rechtsgeleerdheid

Bij ons ben je jurist vanaf dag 1. Als succesvol academisch jurist is het belangrijk om goed te begrijpen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Daarom bieden we direct het unieke vak Zicht op de Rechtspraktijk. Je gaat op werkbezoek en ook kun je in je eerste studiejaar al praktijkervaring opdoen bij ons ‘virtuele advocatenkantoor’, de Amsterdam Law Firm. Onder begeleiding van professionele juristen werk je aan echte zaken, in de rechtbank of aan de onderhandelingstafel.Jurist vanaf dag 1: academische kennis in combinatie met praktijkervaring

Rechten studeren aan de UvA geeft je een brede kijk op het vakgebied: we verkennen het recht in een Europese en internationale context én in relatie tot andere vakgebieden. Omdat Rechtsgeleerdheid altijd in verbinding moet staan met de veranderende wereld.

We staan bekend om een eigenzinnige benadering en dagen jou als student ook uit om fundamentele vragen te stellen over het rechtssysteem. We leren je kritisch te zijn, scherp: een essentiële vaardigheid voor een academisch jurist.

Video wordt geladen..
-

Het recht is altijd in beweging: onze opleiding sluit aan op de praktijk

Nieuw in collegejaar 2017-2018 is het vak Zicht op de rechtspraktijk, gedoceerd door professionals die in Amsterdam werkzaam zijn. Denk hierbij aan advocaten en rechters, maar ook aan mensenrechtenexperts, journalisten en politici. Hier leer je wat er allemaal komt kijken bij de toepassing van het recht. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe lastig het vaak is de feiten vast te stellen of hoe bepalend de verdeling van de bewijslast is voor de uitkomst van een zaak. Als je de eerste helft van het studiejaar goed hebt doorlopen, ben je klaar voor het echte werk in de Amsterdam Law Firm.

Naast een naadloze aansluiting op de praktijk, zorgen we ook voor een blijvend sterke verbinding tussen ons onderwijs en onderzoek.

Video wordt geladen..

Succesvol door persoonlijke begeleiding en veel extra’s

Tijdens je hele studie krijg je individuele studiebegeleiding, afgestemd op jouw behoefte en de fase in je studie. Daarnaast bieden we veel extra’s, zoals de terugkerende TopLunch: trainingen op maat  door experts van de UvA en uit de beroepspraktijk. Deze helpen jou concreet om van je studie en je loopbaan een succes te maken. In de eerste maanden van je studie zijn de TopLunches gericht op studievaardigheden zodat je meteen een vliegende start maakt.

Speciaal voor excellerende studenten die nog meer uit hun bachelor willen halen, bieden wij ook nog een aanvullend, extra uitdagend programma: het Amsterdam Honours College of Law.

Stap voor stap bereiden we je zo voor op een mooie juridische carrière. Als je na het behalen van je bachelor Rechtsgeleerdheid ook een van onze 20 juridische masters succesvol afrondt, dan kom je in aanmerking voor een vervolgopleiding tot onder andere advocaat, officier van justitie of rechter.

Is rechten studeren iets voor jou?

Heb je een talent voor het bemiddelen bij lastige conflicten? Of vind je het interessant om te weten hoe je een rechter in de rechtszaal kunt overtuigen? Welk pad moet worden bewandeld bij medische fouten? Of hoe het nu zit met Instagram en jouw privacy? Houd je van puzzelen met taal? Dan is rechten studeren vast iets voor jou.

De studie is niet alleen interessant als je een van de maatschappelijk georiënteerde profielen volgt op de middelbare school. De meer exacte profielen vormen ook een prima basis; succesvolle juristen moeten heel analytisch en logisch kunnen denken. Bèta-kennis komt dus juist goed van pas. 

Met een vwo-diploma (bijna) op zak kun je je direct aanmelden. Als je een internationaal equivalent van het vwo-diploma hebt, een hbo-propedeuse of een voltooide hbo-opleiding, dan gelden andere richtlijnen voor toelating.

Kom naar een van onze open dagen of word Student voor een Dag voor een eerste kennismaking!  

Sija, tweedejaars, over haar studiekeuze

Vakken en diploma

Per studiejaar kun je 60 punten halen en je ontvangt een bachelordiploma bij een studiepuntentotaal van 180. In principe kun je dus afstuderen nadat je drie studiejaren succesvol hebt afgerond en een afsluitende scriptie hebt geschreven.

Tijdens het bachelorprogramma combineer je verplichte- en keuzevakken, die zowel theoretisch als praktijkgericht zijn:

  • Jaar 1: inleiding tot het recht
    Van start in de juridische praktijk: onder meer Zicht op de rechtspraktijk, inleidende vakken op het terrein van strafrecht, privaatrecht, Europees recht et cetera, recht en menselijk gedrag, juridische vaardigheden, studievaardigheden, en de Amsterdam Law Firm en het Honoursprogramma voor wie ervoor in aanmerking komt en er belangstelling voor heeft.
  • Jaar 2:
    Verdiepende en nieuwe vakken, onder meer aansprakelijkheidsrecht en internationaal recht, eerste keuzemogelijkheden: oefenrechtbank, arbeidsrecht of informatierecht.
  • Jaar 3:
    Een half jaar zelf in te vullen: voorsorteren op je master met een van onze minoren of studeren in het buitenland, nieuwe vakken: onder meer ondernemingsrecht, afsluitende bachelorscriptie.

Lees meer over de bacheloropleiding en de vakken in het Studieprogramma Rechtsgeleerdheid.

Vervolg en specialisaties

Ongeveer 95% van onze studenten kiest na het behalen van de titel Bachelor of Laws (LLB) voor een van de juridische masters aan de UvA. Je kunt kiezen voor verdere wetenschappelijke specialisatie of juist een verbreding.

Lees meer over de vele mogelijkheden bij de UvA: juridische masteropleidingen.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op of raadpleeg onze antwoorden op veelgestelde vragen.

Kerngegevens


Diploma
LLB Rechtsgeleerdheid
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50700

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid