BètaBreak: De Sleepwet

Kiezen tussen Privacy en Veiligheid

21mrt2018 12.00 - 13.00

Debat

Op de dag dat Nederland mag stemmen over de Sleepwet gaat de BètaBreak in gesprek met de experts op dit gebied. Kom luisteren naar alle ins en outs over de controversiële wet, met o.a. een van de initiatiefnemers van het referendum Joran van Apeldoorn.

Op 21 maart vindt het referendum plaats over de Sleepwet. Tijdens dit referendum, geïnitieerd door een groep bezorgde studenten op het Science Park, zal de Nederlandse bevolking een afweging moeten maken tussen privacy en veiligheid. Als de Sleepwet namelijk wordt ingevoerd, zal het voor onze overheid mogelijk worden om grote hoeveelheden (persoonlijke) data te ‘slepen uit een bepaalde omgeving’, indien er hier (terreur)dreiging is geconstateerd. De overheid zou dan in theorie jouw TV, computer of telefoon mogen hacken, zonder dat ze je hiervan op de hoogte hoeven te stellen.  Aan de andere kant kan een dergelijke wet essentieel zijn in de strijd tegen de toenemende terreurdreiging en is de oude wetgeving omtrent dit onderwerp misschien verouderd.

Maar hoe zal deze wet precies werken? Hoeveel controle en macht zal de overheid daadwerkelijk hebben? En zet de wet überhaupt wel zoden aan de dijk? Dit en veel meer zal worden besproken bij de aankomende editie van de BetaBreak op de 21e. Tijdens de editie zullen de ins en outs van de wet besproken te worden. Kom dus allen om 12:00 uur naar de centrale hal om een mening te vormen over deze controversiële wet. Na de editie kan je meteen stemmen op het Science Park (in de Polder of de Oerknal)! En onthoud; Big Brother might be watching you..

Sprekers:

• Pieter Bindt
    Lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en oud directeur van de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst)
  • Sven Brinkhoff
    Universitair docent straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen
  • Joran Van Apeldoorn
    Student Informatica aan de Universiteit van Amsterdam en initiatiefnemer van het referendum

BètaBreak

Tijdens de maandelijkse BètaBreak bespreken voor- en tegenstanders een actueel bèta-probleem. De BètaBreak is een initiatief van bèta-studenten aan de UvA, ondersteund door de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Locatie: Science Park 904, centrale hal

Bron: BètaBreak