Schaamte en een plaats in de wereld mogen hebben

Met Marja Pruis en Daniël Helderman

28sep2017 17.00 - 18.45

Debat

Deze bijeenkomst zit helaas vol.

Het debat

Dit voorjaar publiceerde Marja Pruis haar bundel Genoeg nu over mij. Confessies van een ervaren schamer. Met een bijzondere openheid neemt Marja Pruis de lezer mee in haar innerlijke wereld, een wereld die wij meestal liever verstoppen, maar waarin we soms toch ook gezien willen worden. Pruis beschrijft haar ontmoeting met Louis Tas, die schaamte gelijkstelde met een gebrek aan empathie met jezelf.

Hoe verhoud je je tot het onbehagen van de onthulling van het blote Ik dat schaamte heet? Vanuit een psychoanalytisch perspectief betreedt Daniël Helderman het speelveld van Marja Pruis. Hij gaat in op schaamte als de onbewuste noodzaak om de keurende blik blind te maken, schaamte als de schijnveiligheid van de duisternis die bij belichting  intense emoties oproept… en al het min of meer bewuste verzet dat dit oproept.

Over de sprekers

Marja Pruis is schrijver, criticus en redacteur van De Groene Amsterdammer. Ze werd meermaals genomineerd voor haar proza en ontving de Jan Hanlo Essayprijs en de J.L. Heldringprijs voor beste columnist van Nederland.

Daniël Helderman is klinisch psycholoog en psychoanalyticus in opleiding. Hij geeft les aan de RINO in Utrecht en in Amsterdam over psychoanalytische theorie. Momenteel houdt hij geen praktijk, maar gebruikt hij zijn tijd onder andere om binnen te schrijven en buiten te fietsen.

De avond wordt gemodereerd door Frans Schalkwijk, psychoanalyticus en psychotherapeut, en mede organisator van de programmering in de Amsterdamse Academische Club.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 28 september

17:00 uur inloop

17.30 uur start bijeenkomst

18.45 uur einde

aansluitend diner (optioneel)

Het maximale aantal inschrijvingen is bereikt. 

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club