Academische BoekenClub | Fred Weerman over Tijl van Daniel Kehlmann

Een samenwerking van de Illustere School en de Academische Club

12apr2018 18.00 - 19.15

Lezing

We heten u van harte welkom bij onze maandelijkse boekenclub. Deze keer interviewt Persis Bekkering de decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen Fred Weerman over Tijl van Daniel Kehlmann.

NB. we starten deze boekenclub een half uur later dan u van ons gewend bent, 17.30 uur inloop, 18 uur start bijeenkomst.

De Academische Boekenclub

Bij de Academische BoekenClub (ABC) staat één boek centraal: het favoriete boek van een geesteswetenschapper is het uitgangspunt. De avond wordt geleid door Persis Bekkering, afgestudeerd Literatuurwetenschap aan de UvA en journalist. Samen met een geesteswetenschapper leidt zij een gepassioneerde avond over een boek. U ontvangt een aantal vragen en aandachtspunten over het boek, om tijdens het lezen in de gaten te houden. Tijdens de bijeenkomsten zal de ‘eigenaar’ van het boek een geinterviewd worden, wordt over het boek gesproken en gediscussieerd en komen vragen van deelnemers aan bod.

Boek niet (uit)gelezen?

Omdat we deze mooie avonden aan een groter publiek willen presenteren, en omdat we ook geïnteresseerden welkom heten die wellicht het boek niet helemaal uit hebben, behandelen we het boek plenair met veel mogelijkheid om vragen te stellen en te discussiëren.

Fred Weerman over Tijl

Ik ben een groot fan van het werk van Daniel Kehlmann, volgens Arnon Grunberg “een van de beste en verfrissendste schrijvers van deze tijd”. Ik ben het daar van harte mee eens. In zijn recentste boek, Tijl, zitten mooie, Kehlmanniaanse karakteristieken waar de lezer op zou kunnen letten:

 1. De bijzondere compositie: hoe vertelt Kehlmann het verhaal?
 2. Het gebruik van ‘running gags’, zo men wil leidmotieven, om onderdelen met elkaar te verbinden
 3. Hilarische, slapstickachtige passages
 4. Ogenschijnlijk (?) bovennatuurlijke elementen
 5. De rol van historische feiten: (historische) roman?
 6. De rol van gender
 7. De rol van kunst

Over Fred Weerman

Prof. dr. Fred Weerman is decaan van de Faculteit der Geesteswetenscappen. Voorheen was hij hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de UvA. In onderwijs en onderzoek houdt Weerman zich bezig met taalverandering en taalverwerving, in het bijzonder toegepast op het Nederlands. Centraal in zijn werk staat de rol van zogenoemde functionele elementen, zoals vervoegingen, verbuigingen, lidwoorden en voornaamwoorden.

Over Persis Bekkering

Persis Bekkering studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur in Groningen en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance kunstjournalist. Haar specialisaties zijn klassieke muziek en literatuur. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers, zoals De Volkskrant en Elle.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting

Programma 12 april

17:30 uur inloop
18.00 uur start Academische BoekenClub 
19.15 uur einde programma, gevolgd door diner en borrel 

Samenwerking

De Academische BoekenClub is een samenwerking tussen de Illustere School en de Amsterdamse Academische Club.

Amsterdamse Academische Club

 • Amsterdamse Academische Club (AAC)

  Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
  +31 (0)20 525 1570

  Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club